fredag 8 april 2011

Handsy eller inte handsy- det är frågan

Jag skrev nyss ett inlägg i min andra blogg om hur jag gör när jag handsyr, det är en typsisk sak jag har lärt mig av att testa olika varianter och sedan avgöra vad som blev bäst. Det som inte passade in på den bloggen som jag ändå känner ett visst behov att skriva om är varför jag handsyr. Av någon anledning är handsömnad ett väldigt laddat ämne både inom lajv och SCA. Jag utgår alltså från syende av medeltidskläder och andra historiska dräkter i detta inlägg.

Hur mycket ska man handsy?
Jag tycker inte att man ska handsy om man tycker att det är tråkigt, inte har tid eller inte tycker att resultatet blir lika bra som på en maskin. Om man väljer att handsy något behöver det inte innebära att man handsyr allt. Det finns många olika nivåer av hur mycket av ett plagg man väljer att hansy, de vanligaste borde dock vara
  • maskinsy allt
  • Handfålla synliga sömmar såsom halsringning och ärmringning samt eventuellt kjolfållen (eller så den på maskin då den syns mindre än halsringningen)
  • Sy raksömmarna på maiskin men fälla sömmarna för hand
  • Sy allt för hand

Jag personligen maskinsyr aldrig halsringning och ärmar av den anledningen att det ser för modernt ut för att jag själv ska vilja bära det i medeltidssammanhang. Alla andra varianter använder jag och variera beroende på hur dyrt tyget är, hur mycket tid jag har och vad jag känner för.


Varför ska man då bemöda sig att hansy?
  • Man kan göra annat samtidigt, syr man på maskin kan man ofta bara sy och eventuellt lyssna på musik men om man hansyr är det lättare att prata med folk eller se på film (eller ja mest lyssna då).
  • Det var så man gjorde på medeltiden, det är helt enkelt så att det känns bra att veta att det är gjort på rätt sätt, även gällande sömmar ingen ser.
  • Det är lätt att ha med sig sin sömnad till en vän om man inte behöver släpa på hela maskinen.
  • Övning ger färdighet- ju mer man handsyr desto bättre blir man på det och desto snyggare blir ens handsydda sömmar.

När ska man inte handsy?
  • När man hellre vill sy på maksin
  • När projekt aldrig blir klara för att man inte har lust att handsy
Däremot ska man inte undvika att handsy för att man inte har testat det förr. Övning ger färdighet. Ett tips är att börja med plagg som inte syns så väl och arbeta sig utåt så att de sömmar folk ser är så snygga som möjligt.

/Rebecca

fredag 1 april 2011

Skatt

Då kan man fråga sig vad ett inlägg om skatt har att göra i en hantverksblogg. Jo när jag har pratat med vänner som säljer saker de syr har många varit väldigt oroliga för om det egentligen är lagligt, om de måste lägga på moms osv. Jag tänkte därför hjälpa till med att sammanfatta lite av reglerna kring hobbyverksamhet.

Hobbyverksamhet ska ske självständigt (det vill säga du ska inte vara anställd) och utan vinstsyfte, annars ska du beskattas som om det vore ett företag. Att hobbyn ibland går med vinst är inte ett problem, men det ska inte vara målet med verksamheten. För de flesta av oss går nog vårat pysslande med förlust med tanke på alla tyger eller andra material vi köper. Om man deklarerar sin hobbyverksamhet får ett tidigare års underskott dras av från nästa års överskott, därför blir det vanligen inte någon skatt för oss vanliga hobbypysslare. Men om man går med vinst ska man betala egenavgifter (dock inte bolagsskatt för det är fortfarande en hobbyverksamhet).

Moms ska betalas om man har en omsättning över 30 000kr för sin hobby. Bedriver man en näringsverksamhet betalar man moms på all omsättning.

Vill man göra rätt för sig: spara alla kvitton i en pärm och fyll i hobbyblanketten som finns på skatteverkets hemsida. du behöver inte anmäkl någonting i förväg innan du startar med att sälja de du har gjort (om du inte planerar en omsättning över30 000 för då ska du momsredovisa).

Hoppas att några känner sig lite mindre förvirrade nu! Har du frågor om hur du ska göra kan du ringa skatteverket och fråga, de är både ofta intresserade av att svara på dina frågor och har dessutom en skyldighet enligt lag att göra det. Du stör inte - det är deras jobb, men som alltid, var trevlig.